Sötét pörkölésű kávé

Ha a pörkölést a „2. Crack” után is folytatjuk, a kávé színe nagyon megsötétedik, s a kávébabok külső felületén egy olajréteg fog képződni. A kávé aromájának és édességtartalmának legnagyobb részét ezek az olajok tartalmazzák. Mivel ilyenkor a kávészemek külső részére kerülnek, egyből kapcsolatba lépnek az oxigénnel, s nagyon gyorsan elkezdenek oxidálódni, ami egy keserűbb és jellegtelenebb ízt eredményez, mint a világosabb pörkölés esetén. Nem vagyunk a sötét pörkölés hívei, mivel ilyenkor a kávé gyakran elveszíti természetes aromáját, s egy égett, füstös jelleget ad neki. Ha túl sötétre pörkölik meg a kávét, egyszerűen olyan lesz, mint a hamu vagy a szén. Ha a kávét sok tejjel szeretjük fogyasztani, mint például a caffé latte, akkor természetesen lehet sötét pörkölésű kávét választani, mert ekkor intenzívebbé teszi az ízét. Ez nem jelenti azt, hogy az ital jobban kávé ízű lesz, csak azt biztosítja, hogy kesernyésebb és égettebb ízt fog adni, ami jobban passzol a tejhez. De igazából azt tanácsoljuk, hogy mindenki hagyatkozzon a saját ízlésére, s tapasztalja ki, hogy hogyan szereti igazán.

admin