Világos pörkölésű kávé

Személy szerint nem kedveljük, ha égett ízű a kávé, jobban szeretjük, ha viszonylag világos, mivel így nagyobb mértékben kijönnek belőle a természetes aromák, mint a sötét színű pörkölés után. Bár rengeteg árnyalatbeli különbség lehet a világos pörkölések között, a világos pörkölés után általában a kávé savasabb lesz, s jobban visszaadja a kávé természetes aromáját, ami bármi lehet a gyümölcsös aromától a virágosig, a csokoládéstól a diósig. A világos pörkölés egyetlen veszélye abban állhat, ha a pörkölés túl világosra sikerül. Gyorsan savanykásan fanyar és zöldség ízűvé válhat. Ez a fajta pörkölés nagy precizitást igényel a pörkölőtől, mert a kávé viszont könnyen égett ízű lehet, ha túl hosszúra sikerül a pörkölés folyamata. Másrészt ehhez a pörköléshez a legjobb minőségű zöld kávé szükséges, hiszen a világosabb pörkölésnél könnyebben kiérződhet az éretlen vagy a hibás kávészemek íze. A világos pörkölésű kávé a V60-hoz, az Aeropress-hez, s a filteres kávékhoz a legjobb, amiket a barista tanfolyam alatt is szoktunk készíteni. Viszont, amikor az espresso géppel történik a kivonatolás, a kávéból több savtartalom vonódik ki, ami egy kiegyensúlyozatlan és savanyú ízű, limonádé jellegű ital lesz belőle. Így nem javaslot a nagyon extrém világos pörkölésű kávét ehhez a kivonatoláshoz használni.

admin