A jó kávéról

Mint bármi más elkészítéséhez, ha jó végeredményt akarunk, itt is az alapanyagok éppolyan fontosak, mint maga a módszer, amivel készül. Például záptojásból nem lehet jó omlettet készíteni, vagy éretlen almából sem lesz jó almás pite. Ugyanez vonatkozik a kávéra is. A kávé egy ugyanolyan mezőgazdasági növény, mint az eper, a paradicsom, a borszőlő vagy az alma. Nagy különbség van a jó és a rossz kávé között. Ezért van az, hogy a kávé ára tág határok között mozog, 2-50 USA dollár/ 25dkg között. Általában nincs nagy eltérés a 2 USA dollár/25dkg-os és a 4 USA dollár/25dkg-os kávé között, de hatalmas minőségbeli különbség van a 4 USA dollár/25dkg-os és a 12 USA dollár/25dkg-os kávé között. A felhasznált víz is fontos tényező. Semleges PH értékűnek kellene lennie, s klór- és vasmentesnek. A kálcium- és a magnéziumtartalmának is viszonylag alacsonynak kell lennie. A túl kemény víz könnyen tönkreteheti a kávéfőzőt, a kávégépet, s a kávé túlextraktált lesz és keserű ízű. Ha a víz klóros ízű, akkor célszerű szűrőt vagy tisztított vizet használni. Ha elfogadhatatlan a víz, lehet palackos vizet is használni. Bár a palackos víz nem igazán ideális, hiszen ezek általában nagyon alacsony ásványi anyag tartalmúak, ami kevésbé kiegyensúlyozott, és savasabb kávét eredményez.

admin