A kávé pörköléséről

Nehéz belegondolni, hogy tulajdonképpen az emberek már azelőtt is ittak kávét, mielőtt az arabok rájöttek volna, hogy a pörkölt kávé sokkal ízletesebb a zöld kávénál. A nyers kávé, friss zöld aromája valóban nem hasonlít a frissen őrölt kávé édeskés zamatához. Az 1900as évek elején még az volt az általános, hogy az emberek inkább otthon pörkölték a kávét, de aztán egy idő után a legtöbben jobban szerettek az üzletekben előre megőrölt kávét vásárolni. Talán azért, mert a pörkölés hosszan tart ha magunk őröljük, vagy mert a nagy pörkölő üzemek felfejlődtek, s a jobb pörköléssel és csomagolással a kávé jobb ízt ad, mint házilag pörkölve. Ma növekszik azoknak a száma, akik felhagyva a régi hagyományokkal, a kávébabot otthon pörkölik. Bár nem akarom elkedvetleníteni őket, de azért egy pörkölésben jártas szakembernek már nagy tudása van ezen a téren. Mindenki kaphat zöld kávét, s hevítve meg tudja barnítani, de a barna szín és a jó illat önmagában még nem biztosítja a jó kávé ízt. Miért is?

admin