A kávé örlemény beállítása

A normális kávézói nap alatt a legfontosabb faktor, ami hat a kiadott kávék kivonatolási minőségére, az az őrlés és adagolás. Megváltoztatva az adagot csak 1 grammal, megváltoztathatja a kivonatolás mértékét, adott adag kávéra nézve akár több másodpercre. Ezért a baristának nem szabadna az őrlés beállításán változtatni csak egyetlen rossz adag miatt, aminek gyenge volt a kivonatolási mértéke. Másfelől, ha ez több adagon keresztül jelentkezik, akkor a barista biztos lehet benne, hogy változtatni kellene az őrlés beállításán.
Hogy elérjük a következetes adagolást, a baristának a következőket kellene megtennie az alábbiakat:
Gyakorolni pontosan ugyanazt az adagolási, eloszlatási és letisztítási (barista tanfolyam alatt részletesen) technikát minden egyes shot-nál.
Addig gyakorolni, amíg nem tud következetesen olyan kávéágyat készíteni, ami tömegében 0,5 gramm eltérést mutat.
Legalább időközönként mérni a kiadott shot-ok tömegét (nagy forgalmú időszakban.)
A legjobb, ha csak kis lépésekben változtatunk az őrlés beállításán. Ha az őrlődben kicsi a rész a kések és az adagoló tölcsér között, minden egyes új őrlési beállítást nem kellene kiértékelni, amíg az első 5 gramm, vagy valami ilyesmi mennyiség nem lett felhasználva, vagy kidobva. Ezzel kiküszöbölhető minden olyan hatás, amit az ’öreg’ őrlemény okozhat, ami az őrlőbe ragadt, vagy szétszóródott az adagolótölcsérben.

admin