Kávé keverékek

Sok kávépörkölő árul olyan kávét amelyek specifikus farmról származnak. Ezeket a területspecifikus kávékat gyakran nevezik „single origin” vagy „single estate” kávénak. Vannak akik blendeket is készítenek. A szupermarketekben kapható kávék nagy része különböző ültetvényekről, területekről származó blend, kávékeverékek. Sokszor azért dolgoznak kávékeverékekkel a kávépörkölők, mert arról akarják meggyőzni a fogyasztókat, hogy a kávé íze így mindig ugyanaz marad. De ez csak az egyik oka a kávékeverékek használatának. Másrészről egy komplexebb ízű kávét akarnak előállítani a kávépörkölők, a különböző karakterű kávék keverékével. Ezt egy vacsorai étkezéssel szeretném párhuzamba állítani. A „single estate” kávéval olyan a hatás, mintha csak burgonyát ennénk vacsorára. Bár lehet, hogy a krumpli mennyeien el van készítve, de kívánatos lenne hozzá egy kis hús, hal vagy zöldség is. Ezzel sokkal gazdagabb lenne az ételünk. A kávékeverék készítése nagy kihívást jelent. Mindenekelőtt nagy adag türelem szükséges hozzá, s egy olyan képzelőerőt igényel, amivel előre kell kitalálni, hogy milyen ízűnek kellene majd lennie a keveréknek. Ha jó kávékat keverünk össze, a végeredmény szükségszerűen jó lesz. A legfontosabb dolog a a kávékeverék készítésénél az, ha meggyőződünk arról, hogy az egyes kávék kiegészítsék egymást, vagyis a végeredmény ízletesebb legyen, mint az egyes összetevők külön-külön. A keverék ízvilágának kiegyensúlyozottságát a különböző pörkölési fokozatokkal is be lehet állítani.Vannak, akik azon a véleményen vannak, hogy a kávékat együttpörkölve, a babszemek felhevítik egymást (hőhatásba lépnek egymással), ami egyöntetűbb pörkölést ad. Míg mások egyénileg pörkölik a különböző kávékat, vagyis a keverék készítése előtt pörkölik meg. Vagyis mi biztosítja az optimális eredményt? Az én tapasztalatom szerint, nyugodtan lehet együtt pörkölni a különböző kávékat, mivel azonban a különböző kávék más-más méretűek és fajsúlyúak, ezért olykor az szükséges, hogy a keverék készítése előtt külön-külön pörköljük meg őket. Míg máskor nem okoz problémát, ha együtt pörköljük a kávékat. Újra azt hangsúlyozom, hogy a saját ízlésünk a mérvadó, nem az elmélet.

admin