A kávé adagolása

Eltérően a legtöbb profitól, én úgy gondolom, hogy az adagolás és az eloszlatás egységet képez, mivel a kávéágy nagy részének eloszlatását az adagolás határozza meg. Egy barista, amikor az adagolást és az eloszlatást végzi, célja, hogy minden egyes shot-nál megegyező tömegű, és egyenletesen eloszlatott adagokat, és sűrűséget biztosítson. Az adag variálása nem következetes áramlási ellenálláshoz vezet, a nem egyenletesen eloszlatott kávé nem egyenletes kioldódáshoz.
Talán az egyetlen legfontosabb jártassága a baristának az, hogy következetesen állítja elő az egyenletesen eloszlatott kávéágyat. Az eloszlatás akkor kezdődik, amikor az adagolás. Szóval fontos, hogy körültekintő módon adagoljunk.

Az alábbiak egy adagolási rendszer menete:
Leveszed a portafiltert a kávégépről.
Kiütöd belőle a használt kávézaccot.
Kitörlöd a portafilter belsejét egy száraz ronggyal. Ha a portafilter belseje nedves, akkor a kávéágy szélei felé csatorna alakulhat ki.
Győzödj meg róla, hogy a szűrő lyukacsai tiszták.
Kapcsold be az őrlőt.
Föl-le mozgasd a portafilter nyelét többször, így az őrlemény a lehető legegyenletesebbben fogja megtölteni annak belsejét. Ha több őrlemény kerül egy helyre, mint egy másikra, akkor az a terület kompaktabb lesz, még a tisztázás után is.
Kapcsold ki az őrlőt, ha a megfelelő mennyiséget megőrölted.
Hagyd abba az adagolást, ha a megfelelő mennyiség van a portafilterben. Ez az adag valószínű, hogy pontosan a kioldódáshoz használt adag, vagy lehet egy kicsivel több, ami a tisztázás során kerül eltávolításra. Bármilyen adagot is válassz, az nagyon fontos, hogy következetesen ugyanakkora adagokat készíts minden egyes shot-hoz.

admin