A kávé csomagolása

A kávé legnagyobb ellenségei a fény, a hőség, az erős illatok és az oxigén. Ezért olyan fontos, hogy a kávét úgy csomagoljuk, hogy megkíméljük az ellenségeitől. Papír tasak nem elegendő ahhoz, hogy megőrizzük a kávé zamatát és aromáját. Sokféle módon történhet a csomagolás, s mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Mindegyikben az a közös, hogy örökké nem tartja meg a kávé frissességét. A kávé frissen felhasználandó termék, a pörkölés után az íze folyamatosan romlik. A kávé tasakjára gondoljunk úgy, mint a tejes dobozra, a tejnek is korlátozott idejű a szavatossága, még akkor is, ha légmentes dobozban van. A teljes kávébabok csomagolásának legáltalánosabb módja a légmentesen lezárt zacskók használata. A kávészemek csomagolásánál, a zacskónak egyoldalú szelepesnek kell lennie, hogy a gázok el tudjanak távozni, míg a levegő bejutását meg tudja akadályozni. Ez megvédi a zacskót attól, hogy a kávé által kibocsátott gázoktól szétrepedjen, de lesz elég oxigén ahhoz, hogy a kávé olajtartalma oxidálódjon és az ízét kesernyésebbé tegye. Továbbá sok illógáz kijut a tasak szelepén keresztül. Ezért van olyan jó illata, amikor összenyomjuk a kávé tasakját. A teljes kávébabok tárolása során kb 4 hétig maradhat friss, a pörkölési és hűtési módszerek függvényében. Az eltarthatósági idő kitolható 12 hétre (3 hó), ha a zacskóban lévő oxigén helyett szén-dioxid vagy nitrogén kerül. A szupermarketekben kapható kávék nagy része ezzel a technikával van csomagolva. De ne feledjük, hogy a tasak felbontása után 1-2 napon belül fel kell használni a kávét. Van még egy jelentős különbség a frissen pörkölt és a 3 hónapos kávé között, s mégpedig a nitrogén gáz használatával való csomagolás. Egy fő aranyszabály az, hogy a csomagoláson mindig a pörkölés vagy a csomagolás idejét nézzük meg, ne pedig a lejárat idejét. Sokszor a lejárati időt túl hosszúra állapítják meg.

Mivel a pörkölt kávé szén-dioxidot bocsát ki, ami védi az oxidációtól, amilyen hosszan csak lehetséges, az eredeti csomagolásában kellene tárolni. Ha a kávét átrakjuk bádogdobozba, ennek a gáznak a nagy része el fog tűnni. Vagyis jobb, ha a tasak felnyitása után is, az eredeti tasakját egy légmentesen zárt tartályba rakjuk.  A kávét állandó hőmérsékleti viszonyok között lenne jó tárolni. El kellene kerülni, hogy a hőmérsékleti változások kondenzációt okozzanak a babszemeken. A kávé ideális tárolási hőmérséklete 16 és 20 C között van. Sötét helyen kell tárolni, mivel a napfény és más fényhatások is áthatolnak a csomagoláson, s tönkreteszik a kávét. Nem lenne szabad mélyhűtőben sem tárolni, mivel a kávé ekkor elveszíti édeskés ízét, s megkeseredik. Viszont az nem rossz ötlet, hogy ha több kávénk van, mint amennyit el tudunk használni a lejárta előtt, hogy betegyük a fagyasztóba. A nyolc hetes, szobahőmérsékleten tartott kávé rosszabb ízű lesz, mint a fagyasztóban tárolt nyolc hetes kávé. Az sem jó, ha a kávét a hűtőszekrényben tartjuk, mert ekkor más ételektől nemkívánatos aromájú lesz. A hőmérsékletváltozások is keserűvé teszik a kávét. A legfontosabb dolog a kávé tárolásánál, hogy ne feledjük, hogy a kávé frissen készült termék, vagyis a pörkölés után 3-4 héten belül el kellene fogyasztani. Az a legjobb megoldás, ha kisebb mennyiségben és gyakrabban vásárolunk kávét.

admin