A pörkölés után

Amikor a kávé elérte a kívánt pörkölési fokozatot, fontos, hogy gyorsan lehűtsük, hogy leállítsuk a pörkölési folyamatot és megakadályozzuk, hogy a kávé keserű legyen. Az egyik módja ennek az, ha vizet spriccelünk a babszemekre a pörkölő dobban („hirtelen hűtés”), majd azzal folytatjuk a kávé hűtését, hogy egy hűtőtálcán levegőt fuvatunk rá. Ez nem a legideálisabb módszer, mert a babszemek pórusai kitágulnak, s hirtelen sok gáz, s illóanyag szabadul fel, ami csökkenti a szavatossági idejét. Az ilyen kávét a pörkölés után 1-2 héten belül fel kell használni. Ugyanakkor ezzel a módszerrel ez a kávé már a pörkölés másnapján felhasználható, s nem lesz túl nyers.                                                                                                     

Van egy másik hűtéses eljárás is, ahol a babszemeket csak a hűtőtálcán befúvatott levegővel hűtik. Ez megnöveli a kávé eltarthatósági idejét 3-4 hétre, mivel a gázok és illóanyagok nagy része a babszemekben marad. Ezért a kávénak hosszabb beérési időszak kell, így a pörkölés után a felhasználásával még néhány napot (kb. 1 hét) várni kell.

Közvetlenül a pörkölés utáni napokban még túl nyers az ilyen kávé. Normál esetben az utóbbi hűtési technika a legjobb alternatíva, hiszen nagyon kevés ember él a pörkölő üzemek közvetlen szomszédságában, s általában heti egyszer vásárolnak kávét.

admin