Közepesen világos pörkölésű kávé

Amikor a kávét kicsit sötétebbre pörkölik, a barnulási folyamattól gyorsan több édességre tesz szert. A kávé savtartalma csökkeni fog, vagy akár teljesen el is tűnhet, s a kávé ízvilága megváltozik, egyidejűleg édesebb és keserűbb lesz. Például, ha készítünk egy világos és egy közepes pörkölésű kenyai kávét, a világos pörkölésű gyakran a csipkebogyó, a maracuja, a lime vagy a kávé virágjának ízét idézi fel. A közepes pörkölésű íze más lesz, könnyen a cseresznye, a feketeribiszke vagy a szeder ízére emlékeztetve. A legtöbb esetben, ha a kávét az espresso kivonatolásra készíti elő a barista, akkor arra közepesen világos vagy közepes pörkölést használnak. Barista tanfolyam alatt is általában az espresso gépen ilyen kávéval gyakorlunk.

Tehát ha a kávét a „2. Crack” előttig pörköljük, akkor az általában jó az espressohoz. A pörkölési folyamat során a kávé savtartalma eltűnik, az édeskés íze jobban előjön, szárazabb lesz, így a víz könnyebben ki tudja vonni a kávé ízeit. A pörkölés ezen fokozatán a kávéban lévő olajok és gázok, amelyek az aromák legnagyobb részét tartalmazzák, körülbelül 3-4 hétig megmaradnak a kávészemekben. Az illóolajokat is jobban megtartja. Ez a pörkölés jól kiegyenlített az espresso kávégéphez, s nem lesz égett vagy keserű. Az Aeropress eszközhöz, vagy más filter eszközhöz is kipróbálhatjuk ezt a fokozatot, ha erőteljesebb kivonatolást akarunk elérni. De ne feledjük, hogy a „2. Crack” körüli pörkölés során a kávé már égett ízű lehet, a Aeropress, V60 vagy a French Press kávé készítők használata esetén.

admin