A víz hőmérséklete

A kivonatolási víz (brewing water) hőmérséklete nagyon fontos, mert hatással van a kávé aromájára, a kivonatolási erősségre, és az áramlás mértékére. Az ideális hőmérsékletet számos változó tényező határozza meg, beleértve a használt kávét, egy shot áramlási mértékét, és ami leginkább fontos, az ízlésedet. Korrekt azt kijelenteni, hogy majdnem az összes profi barista szereti, ha a hőmérséklet 90 és 95 C közötti.

Ismert néhány megalapozott tény a kivonatolási hőmérsékletet és az espresso minőségét tekintve:

Túlságosan alacsony hőmérséklet savanyú, underextracted espresso-t produkál;
Túlságosan magas hőmérséklet keserű, kellemetlen ízű, fa aromájú espresso-t produkál;
A magasabb hőmérséklet mindig erőteljesebb testességet eredményez és több az oldhatalan anyag jelenléte a kioldódás után.
A magasabb hőmérséklet lassabb áramlási mértéket eredményez.

Mielőtt újabb adag espresso-t szeretnénk készíteni, vizet kell engedni a portafiltert tartó szűrőfejből, hogy megtisztíthassuk a kávémaradványoktól a felső szűrőt, és hogy hozzáértően kontrolláljuk a kivonatolási hőmérsékletet. Ez az átmosás úgy is történhet, hogy a portafiltert lecsavarjuk, vagy egy visszacsavart, de üres portafilteren keresztül is. Néha hűtés miatt használjuk, vagy hogy újramelegítsük a csöveket, hogy táplálja a szűrőfejet, vagy kitisztítsa a hőcserélő túlhevült vízét. Minden kávégép másmilyen, és szükséges egy átmosási rutin kialakítása, mely a gép felépítésén, a vágyott kivonatolási hőmérsékleten, a nyomáskapcsoló beállítása, és más tényezőkön alapszik.

admin