A pörkölés mértéke

Dobos pörkölőnél, a legtöbben 10-20 perc közötti ideig végzik a pörkölést. A bab hőmérséklete ebben az esetben valahol 175 és 200 C között van. Ahogy korábban említettük, nincs megállapítva egy optimális pörkölési fokozat. Ez azért van, mert minden kávé és minden pörkölést végző szakember is más, mindenkinek más elképzelése van arról, hogy milyen aromát, s az ízek milyen egyensúlyát akarja kihozni a kávéból. Van olyan kávé, amelyik akkor a legjobb ízű, ha a pörkölés után világosabb színű, míg van, amelyik egy kicsit sötétebb színt igényel. Fontos talán ahhoz differenciálni a pörkölés fokozatát, hogy utána milyen kivonatolási módszert kíván a barista alkalmazni.

Vannak olyan kávék, amelyeknek a neve már eleve jelzi a pörkölési fokozatot, mint az Italian Roast (Olasz Pörkölés), a French Roast (Francia Pörkölés), vagy a Vienna Roast (Bécsi Pörkölés). Mint tudjuk a kávé trópusi növény, így sem Olaszországban, sem Franciaországban nem termesztik. A Francia vagy Olasz kávé, illetve a Francia vagy Olasz Pörkölés elnevezések inkább jelzik a pörkölési fokozatot, mintsem a származás eredetét. Sajnos nincs szabványosítva egyik pörkölés sem. Mindkét esetben másképp történik a pörkölés, s más pörkölő gépek működnek más-más pörkölési szinttel és keverékkel.                                          

Általában Skandináviában a French Roast a világosabb, s az Italian Roast valamivel sötétebb pörkölés. Az Egyesült Államokban a French Roast gyakran különösképpen sötét pörkölés, a szénhez meglepő hasonlósággal, ami mindenképpen garantálja a kávé keserű és égett ízét.

admin