A kávé pörkölésről (2-ik rész)

A kávét a vásárló ország még nem teljesen kész állapotban importálja. Ezért a termelő ország feltételeivel adott eredeti kávé ízére, a pörkölés még hatással lesz, s itt a pörkölést végző szakembernek még van lehetősége a kávé kiegyensúlyozottságát befolyásolni a pörkölés módjával. Szerintünk a kiegyensúlyozott ízvilág azt jelenti, hogy harmóniában áll a kávéban a savanykás, a kesernyés és az édeskés íz. A pörkölési folyamat szintén meghatározza a kávé aromáját. Más szavakkal, ugyanaz a kávé teljesen más ízt nyújthat eltérő pörkölési eljárás után. Nincs optimális szabály vagy recept a pörkölési folyamatra, egyszerűen a kóstolás számít. S annyi kóstolási nézet van, ahány pörkölést végző ember, s ahány kávéfogyasztó. Másmás típusú kávék is eltérő pörkölési mechanizmust igényelnek, mivel a kávébabok is eltérő méretűek, eltérő fajsúlyúak, s eltérő a nedvességtartalmuk is. Egy másik oka annak, hogy a kávé pörkölése egy komplikált folyamat, az az, hogy mind a zöld kávé, s mind a környezeti hatások is állandóan változnak a pörkölés során. Vagyis teljesen lehetetlen két egymást követő napon ugyanazt az eredményt elérni, még akkor is, ha mindkét esetben szigorúan követjük is ugyanazt a pörkölési eljárást. Szakavatottá válni úgy lehet benne, ha megtanuljuk az állandó próbálgatást és kóstolást minden egyes pörkölés után, s azzal tudjuk kialakítani a pörkölés profilját. Nagyon sok különböző típusú pörkölő gép létezik eltérő mechanizmusokkal. Így a kávét sokféle módon lehet pörkölni, s mindegyik módszer más jellegű ízt ad. A legtöbb kávé pörkölő egy régi technológián alapszik, ahol egy forgó acél dob tartja mozgásban a babszemeket. A dobot tűz hevíti, ami meleg levegőt és légmozgást is biztosít a dob körül.

admin