Az espresso kivonatolás menete

Pusztán ránézésre, ahogy csurog, a barista nem fogja még tudni, hogy milyen ízű lesz egy espresso. Bár ha egyszer jól kiismer egy espresso gépet, vagy kávétípust, akkor megjósolhatja a kávé milyenségét.
A következő ismertető egy használható rendszert mutat be, hogyan becsüld meg a shot-okat vizuálisan. A csurgás haladását és színét be kellene állítani egy adott géphez, vagy egy kávéfajtához.
Mindezen megfigyelések feltételezik a fenéknélküli poltafilter használatát. Ha van a gépen preinfusion (előfőzés funkció), és a szivattyú elindult, akkor 3-10 másodpercbe telik, hogy a kávé megjelenjen a szűrő alján. Ha nincs preinfusion, akkor 2-5 másodpercig tart, hogy a kioldódás elinduljon.
Bármelyik történjék is, a kávé megjelenésének pillanatától számoljuk az időt. Az első 2 másodperc alatt sötét barna folyadéknak kell megjelennie a szűrő összes lyukacsán keresztül. Ha nem az összes lyukacson keresztül indul el az áramlás, ez már jelzi a nem egyenletes kioldódást.
3-5 másodpercnél az espresso ragadós cseppjei jönnek át szűrőn. Ha bárhol sárga folyadék jelenne meg, akkor az jelzi a csatorna kialakulását, vagy az őrlemény túl durva, vagy a kioldódási hőmérséklet nem megfelelő.
A 8-12 másodpercre az espresso összes cseppje össze kell álljon egy barna, vagy narancsos folyammá.
A szín a kioldódás hátralévő szakaszán fokozatosan egyre sárgább lesz. Az egész adag (full shot) be kell fejeződjön 20-35 másodperc között, attól függően, hogy mi a kívánatos adag és ízprofil.

admin