A kávé tömörítése

A tömörítés lezárja az eloszlatást, letisztázza a kávé felületét, és kiküszöböli az üres területeket a kávéágyban. A tömörítés visszajelzést ad a figyelmes baristának az adag mennyiségéről, az eloszlatásról és az őrlésről.

Ellentétben a népszerű elképzeléssel, hogy a különbséget az áramlási ellenállásban az erősebb vagy gyengébb tömörítés okozza, ennek hatása valojaban minimális. Ha egyszer a kávéágyat már tömörítették a megfelelő nyomással, hogy kizárják a nagy üres részeket, bármilyen extra tömörítő nyomás nem lesz különösebb hatással a kioldódás minőségére és az áramlás mértékére. Ebben két tényező vesz részt:

A nyomás kis része, vagy egésze, ami a tömörítés alatt kialakul azonnal csökken, amikor a kávé részei átnedvesednek.
A kb 22kg nyomás, vagy e körüli érték, amit a barista alkalmaz a tömörítés során, eltörpül a kb. 226 kg-nyi nyomás mellett, ami a szivattyú nyomása a kioldódás alatt.

A nagyon erős tömörítésnek nem nagyon van egyetlen előnye sem, de a könnyebb tömörítésnek legalább van két oka: kevesebb feszülést okoz a barista csuklójára, és vállára, és megkönnyíti számára a tökéletesen vízszintes tömörítést. (Ez rögön világos lesz, ha elkezdünk használni egy portafilter szűrőt, a hozzá szorosan illeszkedő tamper-rel. Ha a barista túl nagy nyomással tömöríti a kávéágyat, sokkal gyakrabban összeragadnak, jelezve, hogy a tamper nem vízszintes.)

admin