Espresso

Az Espresso egy kicsi, rendelésre készülő koncentráltan kávét tartalmazó folyadék a tetején kávékrémmel (créma). A folyadék és a kávékrém (créma) külön többfázisú rendszerek, melyek emulziót, szuszpenziót és oldatot tartalmaznak. A créma elsősorban CO2 (széndioxid) és vízgőz buborékok elegye beborítva folyadékhártyával, mely felületaktív anyagok vizes oldata. A créma tartalmazza még a kávébab falának szuszpenzált töredékeit, vagy […]

Kávé ízjegyek

A barista tanfolyam alatt lehetőség van kávé kóstolásra is. A kávé különböző ízjegyeivel fontos, hogy egy barista tisztában legyen. Kávé ízjegyek Pirítós kenyér A pörkölés második felében végbemenő Maillard reakció során a zsiradékok, fehérjék és szénhidrátok bomlástermékei (lipidek, aminosavak és szénhidrátok) lépnek egymással reakcióba, ekkor alakul ki a pirítós kenyérre is jellemző karakteres illat. A […]

A kávé szaknyelve

A kivonatolás (extract) egy latin eredetű szó, ami annyit jelent, hogy kipréselni vagy kivonatot készíteni. A kémiában a kivonatolás egy olyan folyamatot jelöl, amelynek során az értékes lényegi részt vonják ki, jelen esetben a zamatot, egy bizonyos nyersanyagból, jelen esetben a kávébabból. Ennek sokféle módszere van, de ami mindegyikben azonos, az az, hogy meleg vizet […]

A jó kávéról

Mint bármi más elkészítéséhez, ha jó végeredményt akarunk, itt is az alapanyagok éppolyan fontosak, mint maga a módszer, amivel készül. Például záptojásból nem lehet jó omlettet készíteni, vagy éretlen almából sem lesz jó almás pite. Ugyanez vonatkozik a kávéra is. A kávé egy ugyanolyan mezőgazdasági növény, mint az eper, a paradicsom, a borszőlő vagy az […]

A kávé csomagolása

A kávé legnagyobb ellenségei a fény, a hőség, az erős illatok és az oxigén. Ezért olyan fontos, hogy a kávét úgy csomagoljuk, hogy megkíméljük az ellenségeitől. Papír tasak nem elegendő ahhoz, hogy megőrizzük a kávé zamatát és aromáját. Sokféle módon történhet a csomagolás, s mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Mindegyikben az a közös, […]

Kávé keverékek

Sok kávépörkölő árul olyan kávét amelyek specifikus farmról származnak. Ezeket a területspecifikus kávékat gyakran nevezik „single origin” vagy „single estate” kávénak. Vannak akik blendeket is készítenek. A szupermarketekben kapható kávék nagy része különböző ültetvényekről, területekről származó blend, kávékeverékek. Sokszor azért dolgoznak kávékeverékekkel a kávépörkölők, mert arról akarják meggyőzni a fogyasztókat, hogy a kávé íze így […]

Sötét pörkölésű kávé

Ha a pörkölést a „2. Crack” után is folytatjuk, a kávé színe nagyon megsötétedik, s a kávébabok külső felületén egy olajréteg fog képződni. A kávé aromájának és édességtartalmának legnagyobb részét ezek az olajok tartalmazzák. Mivel ilyenkor a kávészemek külső részére kerülnek, egyből kapcsolatba lépnek az oxigénnel, s nagyon gyorsan elkezdenek oxidálódni, ami egy keserűbb és […]

Univerzális pörkölés

Egyes pörkölőknek az a nézetük, hogy a különböző kávékat ugyanazon pörkölési szinten pörkölik meg, mind filterhez mind espresso-hoz. Másképp fogalmazva, a kávé pörkölésénél nem foglalkoznak a kivonatolási metódusokkal, hanem inkább próbálják megőrizni a kávé természetes aromáját és egy optimális pörköléssel igyekeznek a kávéban lévő édességet maximalizálni. Ezzel az elképzeléssel a kávét mind a filter eszközökön, […]

Közepesen világos pörkölésű kávé

Amikor a kávét kicsit sötétebbre pörkölik, a barnulási folyamattól gyorsan több édességre tesz szert. A kávé savtartalma csökkeni fog, vagy akár teljesen el is tűnhet, s a kávé ízvilága megváltozik, egyidejűleg édesebb és keserűbb lesz. Például, ha készítünk egy világos és egy közepes pörkölésű kenyai kávét, a világos pörkölésű gyakran a csipkebogyó, a maracuja, a […]

Világos pörkölésű kávé

Személy szerint nem kedveljük, ha égett ízű a kávé, jobban szeretjük, ha viszonylag világos, mivel így nagyobb mértékben kijönnek belőle a természetes aromák, mint a sötét színű pörkölés után. Bár rengeteg árnyalatbeli különbség lehet a világos pörkölések között, a világos pörkölés után általában a kávé savasabb lesz, s jobban visszaadja a kávé természetes aromáját, ami […]